top of page
Търсене

ЗА ГНИЛАТА КРУША ИЛИ ПАК ЗА ЗАКОНИТЕ НА ЗДРАВЕТО

Разказват се легенди за опитни китайски лечители, които могат от пръв поглед да преценят, дали човекът има шанс да се излекува, или е дошъл твърде късно. Къде е отправен този „пръв поглед“? В тялото, в очите на човека, или в неговото чи?

Всеки здрав орган обменя здраво чи и информация с другите аспекти на живота ни. Започне ли патологично изменение на чи на едно място, нездравото чи и информация се разпространяват.


Като гнилата круша: първо крушата изглежда напълно здрава и годна за ядене. Но ако видим някъде малко кафяво петънце на кората, значи нейното чи вече е „заразено“ с информацията „гниене“ дори тя да е още на дървото в разцвета на силите си и насред сезона. След време ще видим целия плод загнил. Може и съседите ѝ да ги постигне същото. За информацията прегради няма, тя пътува навсякъде - вътре и извън тялото, защото невидимото чи я разнася навсякъде. Иначе казано, не само заразните болести са заразни; можем да навредим и когато разнасяме - дори неволно - вредна информация. Когато нещо в нас боледува, всичкото наше чи „знае“ това, а информацията пътува заедно с чи и около нас. Можем да наречем това информационни „странични ефекти“.


Ето един пример от практиката на Юан Дзъ, създателя на Рен Шюе системата. В един период от работата си като чи терапевт, той нямал помещение и провеждал сеансите в парка, под едно дърво. Просто казано, чи терапията цели да замени болното чи със здраво, първично чи от вселената. След време около мястото на терапията тревата изчезнала, дървото почнало да вехне. Скоро то напълно изсъхнало. Растенията на това място не са могли да се справят с потоците болно чи, което излизало от хората в резултат на интензивната терапия всеки ден.


С една дума, ако не се погрижим за здравето си цялостно, стигайки до дълбоките корени, докарваме беди не само на себе си…


Когато нашето чи не е съвсем здраво, то почва да се променя, например - движи се по-лениво, събира се на „възли“ в задръстените канали и тогава ние усещаме болки. Или пък променя цвета и интензитета на своя блясък, т.е. потъмнява.


Всяко едно от тези явления е показател за чи-патология. Най-често тя остава скрита за онези, които не знаят за чи или, ако знаят, не го зачитат. Но за опитния китайски лечител всяка чи патология има свое съответствие във физиката, психиката, емоциите или дори мислите и навиците на хората. Затова важна част от обучението в чи терапия е изкуството на беседата. Добрият чи терапевт знае какво и как да пита, къде да гледа и какво да си отбелязва. Ако човекът не е прекрачил критичната граница на развала на своята чи-система, включително и на ефирното чи на съзнанието, шанс има и то голям, да се поправят нещата.


Да се върнем към въпроса, къде е отправен първия поглед на китайския целител - в тялото, в очите ви или във вашето чи? И на трите места. Тялото показва следите на физическа промяна в резултат на нездраво чи. А очите на човека са прозорец към състоянието на съзнанието. От пръв поглед опитният лечител обхваща комплексната картина на вашето здраве в нейната цялост и многоизмерност.


Макар да има грамадни успехи в лечението на вече съществуващи сериозни телесни проблеми, чи терапията, която включва чигонг упражнения, по принцип дава превес на предпазните мерки. По-добре е да не докарваме нашето чи до там, че да ни трябва специално лечение.


Повечето китайски терапии целят да премахнат причините, а не симптомите на болестите. С чигонг, билки, отвари, диета, акупунктура, или масаж, те възстановяват нормалното състояние на чи. Това дава шанс и строителен материал на тялото да се лекува само. Когато има каквото му трябва, тялото може да се справи с патологиите. Чигонг помага да се снабдим със здраво, светло, първично чи, недокоснато от вредоносна информация. Подарък от вселената. Само трябва да протегнем ръка, за да го получим.


Юан чигонг е система, която не само възвръща нормалното, здраво състояние на нашето чи. Тя изработва предпазен щит срещу потенциални бъдещи здравни проблеми.

61 преглеждания0 коментара

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page