top of page
Търсене

КАКВО СЕ СЛУЧВА НА ЗАНЯТИЯ С ЮАН ДЗЪ

Секретите на Рен Шюе лагер-школите


Годината се изнизва, ноември дойде, времето за втората за тази година лагер-школа с Юан Дзъ. След Франция през май т.г., сега подобна лагер-школа се провежда от/в Нова Зеландия, където се намира Рен Шюе щаб-квартирата.


Забелязваме, че Юан Дзъ сменя в движение програмата. Вместо да се фокусира върху следващите две (по списъка от двадесет) нездрави мисловни шаблони, дълбоко вкоренени в съзнанието на всеки от нас, Юан Дзъ решава, че е време за директно въздействие върху съзнанието. С други думи, участниците в тази лагер-школа, ще имат възможност да се „вмъкнат“ в дебрите на собственото си съзнание, да го разгледат отвътре, да видят какво стои на пътя на техните най-добри намерения, и да изтръгнат от корен тези съдбовни за живота им препятствия.


Така описан, процесът може би ви прилича на Фройдистки поход в дълбините на подсъзнанието. Ако сте запознати с фройдистките психоаналитични методи, ще си спомните, че психоанализата на Фройд е създадена в 1900 г., с обещание да направи революция в човешкото съзнание. Ето, че се изтърколи повече от век, но вместо духовен напредък, човекът изглежда все така в плен на своите отдавна известни изблици на „безумие“. Вместо обещаното просветление и извисяване, всички усещаме, че сме стъпили на опасната пътека на деградация на съзнанието, заплашваща да върне хората в каменната ера.


В многобройни лекции и семинари Юан Дзъ напомня, че пътят, които следваме е пагубен. Но заедно с това очертава изход: начинът за спасение на всички е чрез спасението на всеки. Как? Чрез промяна на онези шаблони в съзнанието, които ни държат в познатия, добре утъпкан, но опасен път на деградация. Системата Рен Шюе е така съставена, че помагайки на себе си, човек придобива умения да помогне и на другите. В източните култури преобладава убеждението, че не е възможно индивидуално спасение, но спасението на всички зависи от индивидуалната работа на всеки върху себе си. Т.е. зависи от това, как всеки от нас преобразува нездравите шаблони в съзнанието си.


И така, имаме система, имаме методи, имаме дори специален учебен център в рамките на световната Рен Шюе мрежа. Броят на учениците, учителите и инструкторите, расте, както и броят на страните, където никнат национални Рен Шюе центрове, подобни на нашия.


Наблюдавайки развитието на стотици ученици и учители, Юан Дзъ открива общ проблем: хората изучават Рен Шюе теорията, упражняват редовно Юан Чигонг, но мнозина усещат малко, бавни, или никакви промени в себе си. „Много е обезкуражаващо, когато опитваме и опитваме, но не мърдаме много напред.“ пише Юан Дзъ в своята специална покана-послание към участниците в есенната лагер-школа.


Това е причината за смяна на подхода. Вместо внимателния, постепенен и спокоен ход на изложение, практикуван в продължение на две десетилетия, Юан Дзъ решава, че е време за радикални действия. 9-те дни на ритрийта ще бъдат запълнени с интензивни въпрос/отговор сесии. Нездравите шаблони ще бъдат атакувани пряко, безжалостно и безкомпромисно, в реално време. Бариерите, които ни пречат да го направим ще бъдат назовани: несигурност, съмнения, разочарование, безверие. Веднъж разобличени, пътеката към промяна е открита. Лагер-школата е мястото, където е възможно промяната да се случи дори мигновено, сякаш пелена пада пред вътрешния поглед. Подходяща подкрепа се осигурява от мощното чи поле, чийто архитект е самият Юан Дзъ, както и чи полето на глобалната Рен Шюе общност, която участва по интернет.


Всеки, които се е опитвал да променя себе си знае, че работата със съзнанието не е много приятно занимание. Кой обича да се изправя лице в лице с тъмните страни на живота си? Да руши онези мисли, чувства, навици и идеи, които му се струват кръв и плът от самата му личност? Нали точно това е „Аз-ът“ , съществото, което съм? Нали точно тези мои мисли, идеи и чувства, градят МОЯ личен свят и ме представят пред външния свят? Как да се зарадваме, като научаваме, че много от тях създават собствените ни проблеми - виновници са не само за неуспехите на жизненото поприще, но и за накърненото или загубено здраве? Какво ще остане от моя АЗ, ако ми отнемат този, изграждан с години автопортрет, моята „свещена“ самоличност? „То е като да режеш с нож жива плът от себе си“, казваше Юан Дзъ, когато описваше собствения си опит и практика за трансформация на мисловните шаблони.


„Много хора питат“, продължава Юан Дзъ в посланието си, „дали такова страдание в необходимо, за да израсне човек духовно. Отговорът е: чрез това изпитание вселената ни показва „празнините“, които трябва да запълним, за да станем цялостни, завършени човешки същества. Самите тези изпитания СА изходът.“.


Дълбинното съзнание


В моменти на изпитание всеки има нужда от подкрепа, опора, напътствие, добър съвет. Особено, когато се докосваме до най-съкровени пластове на личността, където са вкоренени шаблоните, или, по израза на Юан Дзъ, навлизаме в „дълбоката вода“. Двадесет години подготовка предшестват този момент на фронтална атака. Този път Юан Дзъ смята да демонстрира в реално време как успешно да се справим с вредоносен шаблон на мислене като го заменим с нов, полезен за живота, поддържащ духовния напредък. „Хвърлям ви да плувате в дълбокото“ казва Юан Дзъ, „Всеки може да се озове в заплетено, сложно положение. Това, което сте научили досега, може да не е достатъчно, за да разплетете ситуацията. Моята задача ще бъде да събера в едно различните елементи на системата.“. Целта е да постигнем състояние на вътрешна яснота. Другото име на това състояние е просветление.


Да, става дума за прословутото просветление, известно ни от източните практики, заветна цел на хиляди и хиляди стремящи се към самоусъвършенстване хора - от древността до днес. Юан Дзъ често се шегува, че Рен Шюе е модерен инкубатор за просветлени съзнания. За да подпомогне процеса на просветление и помъдряване на своите ученици, Юан Дзъ възнамерява да им помогне да навлязат в много чисто и дълбоко духовно състояние. Бидейки в него, всеки може да порасне вътрешно, да постигне ново ниво на яснота, да разширява безгранично хоризонта на съзнанието си.


Тонове книги са опитвали в продължение на хилядолетия да опишат, разтълкуват, обяснят и даже да ни кажат как да постигнем просветление. В своето послание до учениците си, Юан Дзъ го определя с едничка дума: „Просветление и мъдрост всъщност означават яснота“. Ясно съзнание. Незамъглено от съмнения, безверие и зависимости, провиждащо в най-заплетената ситуация - как да се справим, как да излезем на чист терен, и как да продължим напред. В човешката история - и личната, и колективната - тези три „как“ винаги са били най-трудните. Задачи за гении.


Онлайн лагер-школа, 3 -12 ноември, 2023.

ТЕМА: ДА ПРЕМАХНЕМ БАРИЕРИТЕ ПРЕД ПРОСВЕТЛЕНИЕТО И МЪДРОСТТА

Занятията са целодневни, работен език - английски.


Повече инфо:

Ren Xue International,

Рен Шюе България


50 преглеждания0 коментара

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page