top of page
Търсене

НЕВИДИМИЯТ ЛЕЧИТЕЛ

ЗАЩО ЗДРАВЕТО НИ ЗАВИСИ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА ЧИОт най-дълбока древност китайското лечителско изкуство и знанието за чи са тясно преплетени. Щом осъзнали връзката между градивното блокче на вселената и състоянието на човешкото здраве, китайските целители построили изкуството си върху една проста идея: да се нормализира състоянието на чи. Стане ли това, тялото включва вродените си механизми за самовъзстановяване, отхвърля всичко вредно и ненужно, и използва чистия приток на чи като материал за „поправка“ на пострадалите части.


От дълбока древност китайските лечители почнали да създават каталози на различните видове човешко чи и всяко получавало свое име. Някои от тях са материални други - например чи на съзнанието - са много фини, ефирни и неосезаеми. Всеки вид чи има отношение към нашето здраве. Например, подхранващото чи, обитава вътрешността на тялото ни, е по-сгъстено от защитното чи, което ни обвива като пашкул отвън. Древните съчинения съдържат сведения за всеки вид чи, за който са знаели тогавашните медици.


Първите доктори са били философи на вселената и чи експерти, които не жалели време и усилия да наблюдават как и защо се появяват патологични изменения в тялото. Те забелязали, че щом настъпят смущения в движението на чи из меридианите, функциите на органите се нарушават, а ние се виждаме как смъркаме, кихаме, кашляме или ни боли тук и там.


Ако сме застрашени от „чи суша“, т.е. недостиг в чи резервоарите, работите вътре в нас също почват да куцат. Тогава клетките няма откъде да вземат градивен материал за възстановяване на повреденото. Прибавим ли към това и задръстени чи портали, а ние имаме няколко такива, става ясно защо лекуването понякога е сложно, бавно или неуспешно. Тъй като чи никога не стои мирно, движението му трябва да е свободно и плавно. В здравото тяло, например при малките деца, то се влива в тялото и излиза от там без особени трудности. Ако обаче на пътя му се изпречат прегради, вътрешностите ни се задъхват и почват да боксуват. Ако направим аналогия с автомобил, представете си, че веригата в двигателя ви е счупена, чува се тракане, то става все по силно, но вие си карате все едно, че няма нищо. Сещате се какво ще стане, ако оставите нещата така - колата ви ще спре насред пътя.


Така е и със занемареното чи: оставим ли го да се струпва и пресъхва, било поради задръстени канали, било поради запушени точки и портали, или пресъхващи чи резервоари, някои места в тялото ни заприличват на затлачена река. Там чи се сгъстява, и се образува нещо като чи „тиня”. Отлагат се най-различни токсини, струпва се материал за отоци, израстъци и всякакви патогенни образувания. Не минава много и ние се озоваваме в чакалнята на някоя болница, защото не се чувстваме добре. Още не знаем какво става с нас и чакаме настръхнали „присъдата“ от доктора си.


Неизбежни ли са такива състояния? Разбира се, не. Можем не само да ги избегнем, но и да изградим истински солидно здраве. Това означава много повече от липса на болест. За тази цел трябва да се погрижим за трите аспекта на живота - тялото, чи и съзнанието - в равна степен. Макар повечето от нас да мислят, че само тялото има нужда от грижи, суровата истина е, че при повечето болестни изменения плътта не е първа, а последна спирка във веригата на патологията. Първото тревожно звънче бие нашето чи. Освен че ни алармира за състоянието на нашето чи, това звънче напомня, че корените на много от нашите здравни проблеми са по-дълбоки, отколкото си представяме.


И така, какво прави здравото чи? Ако има възможност да следва своя естествен ход по каналите, чи се движи свободно и плавно и тогава всичко ненужно или вредно бързо се изхвърля. Ако чи резервоарите ни редовно се попълват с ново и здраво чи, естествените възстановителните процеси, автоматично ще се включват при нужда, и ще доставят здрав, недокоснат от болестна информация чи-„материал“.


Откъде се взима той? В тялото на всеки от нас има една много първична форма на чи, от което всичко води началото си. То се намира във всяка клетка, тъкан и атом в човешкото тяло. Същото това първично чи се намира навсякъде във вселената и около нас, в неизчерпаемо изобилие, безплатно, и широко достъпно. За щастие, още никой не се е сетил да му сложи цена да го бутилира, и да ни го продава, както минералната вода. И да се опита някой, няма да успее. Вселената ни го доставя без ограничения.


Юан Чигонг е система, специално адаптирана, за да ни снабдява със значителни количества здраво и чисто чи, да премахва задръстванията в чи меридианите и да помага на съзнанието да се освободи от корените на здравните ни проблеми.


Стара книга по акупунктура

37 преглеждания0 коментара
bottom of page