top of page
Търсене

Чигонг: откъде са се взели тези упражнения?

Всеки, които прекрачва прага на някой тренировъчен чигонг център иска да разбере защо и как чигонг лекува. Как така тези чудновати древни упражнения, са способни да прогонят от тялото ни заболявания, пред които дори най-съвременни лечебни технологии могат да се окажат безсилни? Защо и как простите на вид упражнения лекуват?


За най-старо свидетелство за чигонг упражненията се смята “Книгата на Жълтия император” (2696 -2598 г пр.н. е.) В ония времена те се наричали Дао Ин, името чигонг се появява през 19 в., като общо название за множеството стилове, появили се в продължение на векове. В различни изображения и рисунки от разни епохи, се виждат човешки фигурки в различни „танцови“ или медитативни пози. Всеки опитен чигонг майстор би разпознал в тях някои ключови пози и движения, които и до днес са част от комплексите упражнения, наречени „методи“.


Думата „чигонг“ се образува от две китайски понятия, „чи“ и „гонг“.

Чи е основният градивният материал във вселената. Всичко съществуващо - материално и нематериално, е форма на чи. „Гонг“, значи „да работиш с, да моделираш, да управляваш”, а също и „умения“ и „способности“. Чигонг е умение да работим с чи, да го управляваме и направляваме, да подобряваме качеството му, а също и да „моделираме“ информацията, която то е способно да пренася. Ако притежаваме такива умения - а това е въпрос на знания и тренировка - можем да влияем върху състоянието на чи в тялото си и извън него. С други думи, можем да подобряваме самия градивен „материал“ на живота.


Очевидно предците ни са знаели за чи повече, отколкото ние днес.

В древните китайски текстове чи се споменава като най-обичайно понятие, чието значение се подразбира без обяснения. За умението да се управлява чи четем в много древен китайски текст, “Книга за промените” (около 1122 пр.н.е.). Оттогава насам, почти всеки значителен китайски текст съдържа някакъв коментар за чи и/или чигонг. Стотици поколения китайски майстори развиват системите и усъвършенстват методите за упражняване.


Древните хора забелязали връзка между чи и здравното състояние на човека и наблюдавали как промените в човешкото чи могат да изцеляват различни заболявания. Така способността да работим с чи ляга в основата на традиционната китайска медицина. Чи и чигонг стават централни понятия в китайската медицина и философия за векове напред.


В миналото всяка от династиите допринасяла с нещо за разрастването на чи-културата. По време на династията Хан (206 пр.н.е.- 500 сл.н.е.) чигонг системите се множат бързо: почти всеки храм изнамирал нови упражнения и стилове. Практикуването им било част от ежедневната тренировка на всеки храмов човек и там се извършвало медицинското обслужване на населението. По това време се поставят и теоретичните основи на китайската медицина. Медицинският чигонг бил основен метод за лечение и първите китайски медици са чигонг майстори и философи, които изучавали лечебните ефекти на упражненията все по-ревностно и задълбочено.


Паралелно се изнамират и други начини да се стимулира и коригира чи в тялото, и така се появяват другите основни клонове на традиционната китайска медицина. Всички те са свързани с работа върху чи. Билколечението влияе на чи чрез различни растителни и животински екстракти. С акупунктурата се стимулират чи-потоците в тялото с помощта на игли, които се поставят на някоя от 365-те акупунктурни точки в тялото. Тия точки са нещо като малки езерца от чи, близо до кожната повърхност, свързани с по-дълбочинните чи-меридиани. Прочутият китайски лечебният масаж е просто друга техника за раздвижване и стимулиране на застояло чи. С други думи, основните дялове на китайската медицина целят едно и също: да окажат благотворно влияние върху чи в тялото.


Днес можем да установим, че изучаването на чи никога не е заглъхвало в Китай, напротив, през всичките векове на хилядолетната китайска история чигонг системите, продължават да се развиват и усъвършенстват. Никакви исторически катаклизми не са могли да заличат древните медицински знания от културната традиция на тази страна. Съхранена до днес, тя се преподава наравно с модерната медицина в китайските университети. И от древността насам чигонг е един от 4-те й стожера, заедно с: акупунктурата, терапевтичния масаж, и билколечението. И докато чигонг се разбира като фундамент, останалите три се разглеждат като допълващи и съпътстващи медицински техники.


С други думи, чигонг е една здравна система без лекарства. Осъзнали нейните предимства, поколения чигонг майстори се грижат за нейното оцеляване в бурни времена, и усъвършенстване и развитие в мирни времена. Така е до днес. През 2012 г. възниква една от най-новите чигонг разновидности, Юан Гонг, създадена от китайския майстор Юан Дзъ, която пресява и комбинира най-доброто от хилядолетната практика и знание. Тази система се гради на многовековни проверки и пресяване на натрупаното знание. Те са показали, че корените на заболяванията са не само в тялото, но и в нематериалната част на живота. Затова упражненията в Юан Гонг работят и с двете. Иначе казано, прицелват се в дълбинните и често невидими причини на здравните проблеми.


Всеки знае, че е по-добре да си здрав и умен, отколкото болен и глупав. Но не всеки знае, че можем да се научим как да бъдем по-здрави и по този начин - и по-умни. Неслучайно в източните философии важна цел е постигане на просветление. То е антиподът на невежеството. Истинското просветление включва умения да се управлява „материала“ на творението и познания за законите на живота. И двете имат пряко отношение към нашето здраве.


Изображения с физически упражнения, за които се предполага, че са ранна форма на чигонг. (2 в. пр.н. е., намерени през 1973 г. Източник: Уикипедия)


53 преглеждания1 коментар

1 comentário

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Emil Dimitrov
Emil Dimitrov
03 de jul. de 2023
Avaliado com 5 de 5 estrelas.

Чудесна статия

Curtir
bottom of page